DADIH COLLAGEN
bahan2nya:
1) 50gm rumpai kolagen
2) 0.5 liter air
2) 1 cawan gula
3) 1 kotak (1 liter) susu segar
4) perisa mengikut kehendak (jagung, strawberry, coklat dll)
cara penyediaan:
1) basuh rumpai kolagen sehingga bersih & direndam 2 jam sehingga kembang.
2) masak kolagen bersama 0.5 liter air sehingga hancur
3) masukkan gula & kacau
4) masukkan sekotak susu & sedikit perisa yang disukai, kacau sehingga mendidih
5) masukkan kedalam acuan & disimpan dalam peti sejuk
KERABU MANGGA KOLAGEN
BAHAN-BAHAN :
1) 2 ulas bawang merah dhiris
2) Sedikit udang kering
3) 2 batang serai ditumbuk
4) Sedikit belacan ( sekiranya tiada alahan)
5) Garam secukup rasa
6) Gula / ajino secukup rasa
7)1 biji mangga muda (hijau/putik) diparut
8) santan yang telah di perah menggunakan air masak
9)Sedikit rumpai laut yang telah direndam semalaman dihiris dalam lingkungan 2 hingga ke 3 cm
10) 2 biji asam limau nipis di perah (secukup rasa -kalau suka masam tambah lg limau nipis)
11) kerisik kelapa : goreng 3 sudu besar kelapa sehingga kekuningan & di tumbuk
CARA MEMBUATNYA :
1. Bahan 1-4 dikisar dengan blender atau ditumbuk
2. Gaulkan parutan mangga bersama-sama dengan semua bahan yang telah dikisar.
3. Masukkan serai yang ditumbuk (tumbuk dengan batang-tak perlu hiris halus).
4. masukkan santan
5. perah asam limau nipis
6. masukkan kerisik kelapa ( kelapa goreng yang di tumbuk)
7.Tambahkan bahan perasa secukup rasa & gaul sehingga rata
No comments:
Post a Comment